علوم : چه خبر 2
علوم چه خبر 2
درس هفتم علوم پنجم ، چه خبر؟(2) نام دارد.
ما چگونه مزه ی غذا ها متوجه می شویم؟
اگر به صورت دقیق به ساختار زبان نگاه کنید بر روی آن برجستگی هایی را مشاهده می کنید.
زبان ماهیچه ای است که به جویدن غذا در دهان و مخلوط شدن آن با بزاق کمک می کند. روی زبان برجستگی هایی وجود دارد. این برجستگی ها مزه ی غذا را دریافت می کنند و از طریق عصب چشایی به مغز پیام می فرستند.
وقتی غذا را می جویم ، ذره های آن در بزاق دهان حل می شوند. در همین زمان ، عصب چشایی به مغز پیام می برد و ما مزه هایی مثل شیرینی یا تلخی را تشخیص می دهیم.
جالب است بدانید که حس چشایی به تنهایی کارساز نبوده و باید همواره به کمک حس بویایی به تشخیص مزه ها پرداخت. این موضوع را میتوان با آزمایش صفحه ی 56 متوجه شد.
بوییدن:
وقتی چیزی را می بوییم ذرات بودار آن وارد بینی می شوند. این ذرات به سلول های گیرنده ی بو که در قسمت بالای بینی قرار دارند، می رسند. سلول های گیرنده ی بو به مغز پیام می فرستند و ما بو های مختلف را تشخیص می دهیم. ذره های بودار را نمی توان با چشم ببینیم.
لمس کردن:
پوست ، از بدن در برابر سرما ف گرما و عوامل میکروبی محافظت می کند.
پوست از بخشهایی تشکیل شده است:
لایه ی سلول های مرده
غده ی چربی
گیرنده های پوست
غده ی عرق
رگ های خونی
در پوست گیرنده هایی وجود دارد که مغز را از وجود سرما،گرما ، لمس و تماس آگاه می کنند.
میزان حساسیت لمسی پوست به صورت مستقیم به تعداد گیرنده های لمسی در ان بخش بستگی دارذ.